Historian kultahippuja ja kiviriippoja

Lauantai 19.10.2019 klo 14.41 - Ulla Leino


Kaikella ja kaikilla on oma ja yhteinen historiansa, toisilla pidempi kuin toisilla. Historialla voi olla meille suuri merkitys, vaikka toiset eivät koe omaa historiaansa tärkeäksi. Historia on kuitenkin mennyttä ja mennyt vaikuttaa nykypäivään, kuten nykypäivä tulee vaikuttamaan tulevaisuuteen.  Mennyttä ei kannata haikailla, eikä sitä voi kokonaan myöskään unohtaa. Toisinaan on hyvä palata menneeseen, hakea sieltä vastauksia ja ottaa oppia menneessä tapahtuneista virheistä ja onnistumisista, menneisyyden tuloksista. Meidän on hyvä myös tietää mitä kaikkea kannamme mukanamme omasta ja läheisten menneisyydestä. Kuinka kauan ihmiskunnan historia vaikuttaa meissä yksilöinä ja mitkä asiat kannamme mukanamme ihan suotta?

Historian kiviriipat

Kävin lomamatkalla Krakovassa ja samalla reissulla tuli tutustuttua lähemmin juutalaisten karmaisevaan menneisyyteen. Kävin nimittäin tutustumassa Auschwitz - Birkenaun keskitysleirille tehtyyn museoalueeseen. Opas kertoi kierroksen päätteeksi, samalla kun esitti kysymyksen ihmisyydestä ja pyysi meitä miettimään omaa ihmisyyttämme, kuinka hänen tapaamansa keskitysleiriltä pelastuneet henkilöt edelleen laittavat nukkumaan mennessä leipäpalan tyynyn tai sängyn alle ja ottavat palan leipää taskuunsa kotoa lähtiessä. Tämä varautuminen on siksi, koska pelko vapauden menettämisestä ja nälästä on edelleen kaikkien näiden vuosienkin jälkeen voimakkaasti mielessä.  Käynti leirialueella oli vaikuttava ja ajatuksia herättävä, vaikka tapahtumat eivät ole suoranaisesti koskettaneet itseäni tai sukuani.  Mieleen nousee kuitenkin, kuinka paljon me kannamme sodan aikana eläneiden sukulaistemme muistojen vaikutuksia mukanamme. Muistot ja toimintatavat kun siirtyvät sukupolvelta toiselle mallioppimisen kautta, eikä tapoja aina havaita tai osata niitä kyseenalaistaa.

Nämä historiasta reppuumme asetetut kiviriipat toimivat tehokkaina estäjinä uusien asioiden näkemiselle ja erityisesti uusien yhteyksien syntymiselle.  Onko näistä kiviriipoista mahdollista päästä eroon? Mitä voin tehdä asian muuttamiseksi?  Jotta voimme päästä eroon itsellemme haitallisista muistoista, oli ne sitten ylisukupolvisia tai ihan ikiomia, tulee meidän ensin tunnistaa ne. Muistot säilyvät, mutta voimme kuitenkin muuttaa niihin liittyviä mielleyhtymiä ja sitä kautta helpottaa esim. pelon tai vihan tunnetta.  

Kultahippuja menneestä nykyisyyteen:

Eihän meidän historiamme ole pelkää kiviriippaa, jota kannamme mukanamme. Kuuluuhan historiaamme myös hyviä ja voimauttavia asioita, niitä kultahippuja, joista syntyy muistojen kultakimpaleita.  Sanontakin kuuluu ”aika kultaa muistot” eli mieli pyrkii suojaamaan meitä ja nostamaan mieleen elämämme hyviä asioita. Toisinaan menneisyys on kuitenkin ollut liian traumaattinen ja näiden kultahippujen löytäminen voi tuntua täysin mahdottomalta. Näitä kultahippuja kannattaakin etsiä hyvin arkisista asioista, rutiineista, jotka tuovat elämälle sisältöä ja turvaa. Jo yhden pienen muiston turvin on mahdollista lähteä rakentamaan voimia tuovia kultakimpaleita ja samalla vähentämään kiviriippojen painoa ja valtaa repussamme.

Itse tykkään käyttää kultahippujen etsimisen työkaluna valokuvia ja niiden nostattamia muistikuvia. Kuvista voidaan etsiä erilaisia tunteita, kiviriippojen alle kätkeytyneitä hyviä muistikuvia, turvallisia henkilöitä joihin oli aikanaan mahdollisuus tukeutua jne. Myös valokuvaus, ilman kalliita välineitä, on hyvin voimauttavaa ja kuvauskohteita voi lähteä etsimään luonnosta. Luonto kun tarjoaa hyvin paljon kaunista, rauhoittavaa ja jopa oman elämän virtauksia tasaavaa materiaalia. Kun kuljet luonnon tai vaikka hektisen kaupunkielämän keskellä, tulee myös keho ja liike auttamaan sinua. Kauniit, rauhoittavat asiat saadaan tallennettua omaan muistitiedostoon useampaa aistikanavaa käyttäen. Näköaisti luo kuvan, kuuloaisti tuo äänen, tuntoaisti tuulen, auringonpaisteen tai sumun kosteuden kosketuksen. Makuaistin voi ottaa tietoisesti mukaan maistellen vaikka suolaheinää tms. Liike ankkuroi kaikki aistihavainnot yhdeksi miellyttäväksi kokemukseksi omaan muistojen galleriaan. Tämä voimauttava muisto voidaan palauttaa tietoisuuteen joko otetun valokuvan tai tutun liikkeen avulla ja näin kasvattaa muistojen kultakimpaletta tuomaan hyvää oloa.

Seuraavaksi tarjoan sinulle mahdollisuuden tutustua Terhi Vedenkiven NLP Practitioner -kurssilla oppimaani Historian muutos -harjoitukseen. Harjoitus on melko vaikuttava ja toimiva, ainakin kun apunasi on toinen henkilö harjoitusta ohjaamassa.

Historian muutos:

Voit asettaa itsellesi aikajanan, jota pitkin pääset kulkemaan avoimin mielin historiaan, aina siihen kohtaan missä voit kohdata itsesi varhaisemmassa vaiheessa. Matkan aikana voit kohdata itsesi eri-ikäisenä, useassa eri elämäntilanteessa.  Jatka matkaa ja voit huomata toisten tilanteiden tuovan sinulle voimia ja toisten taas pyytävän niitä.  Anna sisäisille osillesi, ihan jokaiselle, lupa ja mahdollisuus ilmaista itseään. Pysähdy aikajanallasi sellaiseen kohtaan, jonka koet hyötyvän kohtaamisesta.

Esittele itsesi nuoremmalle minällesi ja kerro tulleesi auttamaan häntä. Sinulla on lupa muuttaa tunnejälkiä tulkintoineen omien, jo olemassa olevien, miellepiirteiden ja tunnejälkien avulla. Sinun ei tarvitse olla uskollinen aikaisemmin tapahtuneelle, vaan voit muuttaa sitä. Sinulla on käytettävissäsi kaikki aikuiset ja sellaisetkin henkilöt, joita oikeasti ei historiassasi ollut. Voit kertoa heille mitenkä pientä sinua pitää kohdella, ladata heihin voimavaroja.  Anna tilanteen muuttua. Muista, että henkilögalleriasi on sinun omaisuutta ja kaikilla siellä olevilla henkilöillä on lupa kasvaa, vaikka et ehkä heidän oikeasti sitä nähnyt koskaan tekevän.

Kun olet täysin tyytyväinen muuttuneeseen tilanteeseen, käy hetkeksi eläytymässä nuorempaan itseesi ja aistimassa muutosta. Pienikin aistimus riittää. Tarkista, että nuorempi itsesi jää tyytyväisenä muuttuneeseen kokemukseen. Solmi sisäisen lapsesi kanssa liitto ja anna hänelle lupa jatkossakin kääntyä puoleesi ja pyytää apua. Luo nyt aikaan saadulle muutokselle jokin symboli tai ankkuroi se itsellesi sopivalla tavalla. 

Ota symboli tai ankkuri mukaasi ja kävele aikajanaa hiljalleen takaisin nykypäivään, anna alitajunnan hoitaa matkalla vastaavia kokemuksia. Sinun ei tarvitse niitä kaikkia jäädä hoitamaan, sillä sisäinen parantajasi tekee sen puolestasi. Kokemusten rakenne muuttuu. Kuuntele miltä muutos tuntuu, näyttääkö se jotenkin toisenlaiselta, liittykö siihen värejä, hajuja, lämpöä vai maistatko jotain.

Lopuksi voit käydä pienellä matkalla myös tulevaisuuteen ja aistia kuinka tämä kokemuksen muutos vaikuttaa tuleviin kokemuksiin.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini