Tavoitteiden tori

Sunnuntai 27.9.2020 klo 9.47 - Ulla Leino


 

Kävelen pitkin metsätietä ja katson horisonttiin. Horisontissa siintää unelma, joka kutsuu minua luokseen. Tie tuntuu turvalliselta ja tukevalta jalkojeni alla, joten jatkan matkaa. Tien päässä, metsän laidassa eteeni avautuu auringon paisteessa kylpevä, hälinää ja erilaisia kojuja täynnä oleva tori. Seison torin laidalla katsellen, kuinka ihmiset pysähtelevät kojujen luona ja keräävät niistä itselleen tarpeellisia asioita, välillä ohjeita ja neuvoja kysellen. Rohkaisen mieleni ja astun mukaan ystävällisesti hälisevään joukkoon. Kuljen kojulta kojulle, poimien, tutkien, välillä takaisin laittaen, kysellen ja ihmetellen. Jokainen koju pitää sisällään erilaisia asioita, pienen pieniä tavoitteita, joiden turvin etenen kohti torin toisella laidalla odottavaa unelmaani.  

 

Minun unelmani

Minun unelmani on saada yritystoimintani niin kannattavaksi, ettei joka kuukausi tarvitse miettiä mistä saa rahat laskuihin ja elämiseen. Unelmaan kuuluu myös tuottaa hyvää muille sekä tarjota asiakkaille laadukkaita palveluja. Jotta pääsen tähän unelmaan, on minun pitänyt asettaa itselleni välietappeja, niitä pienen pieniä tavoitteita, joita voin löytää tavoitteiden torin kojuista. Kojuista ja niistä löytyvistä tavoitteista muodostuu eräänlainen aikajana, jota pitkin kulkea. Tämä aikajana on kuitenkin hyvä määrittää etukäteen, jotta se ei venyisi loputtomiin ja itse sinkoilisi päämäärättömästi tavoitteiden kojulta toiselle kaikkea mahdollista kokeillen.  Jokainen koju toimii välietappina aikajanallani kohti unelman toteutumista.

 

Painonhallinnan välietapit

Myös painonhallinnan saralla tavoitteet tulee asettaa riittävän pieniksi ja realistisiksi, sijoitettava riittävän pitkälle aikajanalle. Painonhallinnanohjaukseen tulevilla henkilöillä toive muutoksesta on usein asetettu aivan liian lyhyelle aikajanalle, jolloin siihen ei mahdu riittävästi kojuja, joille pysähtyä.  Jos lähdetään toteuttamaan kaikkia muutostarpeita yhtä aikaa, niin silloin muutoksen tekeminen lopahtaa väsymykseen ja epäonnistumisen tunteeseen, eksytään täynnä kojuja olevalle torille. Tämän vuoksi ohjauksessa pysähdytään ensiksi tarkkailemaan tavoitteiden toria, onko sinne astumiseen riittävää motivaatiota. Kun muutosmotivaatio on henkilön sisältä lähtevää, astutaan yhdessä tavoitteiden torille ja etsitään sieltä sopivat kojut, joiden kohdalla pysähtyä pitkällä ja kärsivällisyyttä vaativalla matkalla.  Näin saadaan sekä keho että mieli kulkemaan käsi kädessä ja voimavarat riittämään koko muutosmatkaan.

 

Ruoka-aika koju

Itselläni painonhallinnan tavoitteissa on tällä hetkellä uudelleen harjoittelussa ruoka-aikojen säännöllisenä pitäminen. Olen astunut tavoitteiden torille etsimään vinkkejä ja kannustusta, koska ruoka-aikojen säännöllisyydestä kiinni pitäminen on noussut haasteeksi mieheni kolmivuorotyön ja oman yrittäjyyden alkamisen myötä. Joudun käymään itseni kanssa keskusteluja, miksi säännöllinen syöminen, rauhallinen ruokailutilanne ja erityisesti lämpimän päiväruoan syöminen on tärkeätä myös yksin ollessa. Aina kun olen antanut ruokailun mennä ohitse syömättä kunnolla, näkyy se päivän mittaan naposteluna ja iltasyömisenä. Myös keskittymiskyky on selkeästi heikompi ja jatkuva napostelu saa kehon sekä mielen väsyneeksi. Tässä kohtaa apuun arvaamattomaan nouseekin kalenteri, jonne voi varata aikaa ruokailulle ja tauoille. Jos niitä ei sinne etukäteen laita, tulee sitä äkkiä vähäteltyä omia tarpeita ja joustettua niin, että huomaa illalla olleensa syömättä koko päivän.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini