Tavoitteiden junamatkalla

Maanantai 2.1.2023 klo 16.16 - Ulla Leino


Vuosi on vaihtunut uuteen ja ihmiset tekevät itselleen erinäisiä lupauksia. Lupaukset on vain niin helppo rikkoa, koska lupauksiin ladataan todella paljon kaikenlaisia toiveita, joiden täytymistä voivat estävää tiedostamattomat rajoittavat uskomukset. Nämä rajoittavat uskomukset vievät energiaa poispäin lupauksesta ja siihen asetetuista toiveista. Kuinka moni onkaan aloittanut elämäntapamuutoksen vuoden alussa ja luvannut itselleen olla monta kiloa kevyempi, mahtua muutaman vuoden takaisiin vaatteisiin, lopettaa tupakoinnin jne. Osa onnistuu, osalla matka katkeaa heti alkutaipaleelle.  

Kerran kuultua

Tänään kuuntelin radiosta ohjelmaa (valitettavasti en muista ohjelman nimeä), missä keskusteltiin kehonkuvasta, laihduttamisesta ja niihin liittyvistä paineista. Kuinka haastateltava olikaan monta kertaa luvannut itselleen laihtua ja siinä myös onnistunut, mutta aina saanut kaikki laihduttamansa kilot takaisin ”kavereiden kera”.  Kun hän huomasi laihdutuskierteen toivottomuuden ja psyykkisen rasittavuuden, päätti hän luopua laihduttamisesta ja yleiseen kehonkuvan ihanteeseen itseään mahduttamisesta. Tavoitteeksi hän oli nostanut oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin.  Ohjelma nosti ajatuksiini jälleen sen, kuinka tärkeää on asettaa itselleen lupausten sijaan realistisia tavoitteita. Realistiset tavoitteet lähtevät itsestä, ovat ns. sisältäpäin ohjautuvia, ja näin ollen ovat myös itselle merkityksellisiä ja tärkeitä. Tavoitteet vievät eteenpäin ja luovat useita mahdollisuuksia, lupaukset kahlitsevat ja niitä on vaikeampi muokata.

Pysähdys asemalla

Tavoitteille voi aina asettaa aikarajan, mikä myös helpottaa tavoitteen saavuttamista. Aikarajaa voi kuitenkin tarpeen mukaan siirtää, se on liukuva ja joustava, se huomioi elämässä tapahtuvat muutokset ja niiden asettamat vaatimukset. Tavoitetta ei kannata yrittää täyttää yhdellä istumalla, vaan ottaa pieniä askelia ja pysähdellä väliasemille tarkastelemaan missä mennään tavoitteen saavuttamisen suhteen. Tarkasteltaessa tilannetta saamme myös tavoitteen saavuttamista rajoittavat uskomukset näkyviksi ja purettua niiden tuomat esteet, jolloin energia pääsee kulkemaan kohti tavoitetta ja auttaa meitä pääsemään maaliin asti.

On tavoite mikä hyvänsä, on siihen annettu aikaraja muualta (esim. opiskelutehtävä) tai olet aikarajan itse asettanut, kannattaa matkan varrelle asettaa useita pienempiä etappeja. Nämä etapit toimivat sitten väliasemina, jolloin voit hetkeksi hypätä junasta pois ja tarkastella miltä tilanne näyttää. Tarvittaessa voit asemalla vaihtaa junaa ja ottaakin uuden reitin, joka voi olla mielenkiintoisempi tai eri mittainen kuin alun perin valittu. Joka tapauksessa kuljet kohti omaa tavoitettasi, omalla tahdillasi itseäsi ja elämääsi kuunnellen.

Uudelle raiteelle

NLP opintojen aikaan pääsin tutustumaan harjoitukseen, joka on auttanut itseäni selkiyttämään matkaa omiin tavoitteisiini ja luomaan niille väliasemia. Harjoitus on auttanut myös määrittämään tavoitteen täyttymisen vaadittavaa aikarajaa. Itse asetan helposti liian lyhyitä tavoiteaikoja, joita on sitten mahdotonta käytännössä saavuttaa ja näin ollen motivaatio hiipuu tai stressitasot nousevat turhan korkeiksi.  Alla kyseinen harjoitus omien muistikuvieni ja oman toteutukseni pohjalta näkyväksi kirjoitettuna.

Asetu seisomaan ja määritä eteesi viiva/jana. Aseta tavoitteesi janalle, juuri siihen kohtaan, missä tavoitteen saavuttaminen tuntuu mahdolliselta. Lähde hitaasti kulkemaan janaa pitkin, pysähdellen ja kuulostellen mitä kaikkea matkaan sisältyy. kulje eteenpäin ja pysähdy janalla siihen kohtaan, kun mielessäsi olet tavoitteen saavuttanut. Voit olla juuri siinä mihin aikaisemmin taviotteen asetit, tavoite voi olla vielä kaukana edessäsi tai olet voinut sen ohittaa. Tässä kohtaa voit tarkistaa ajatustasi tavoitteen saavuttamisajasta, kulkea sitä edestakaisin ja asettaa välietappeja. Voit kulkea matkan useampaan kertaan, kunnes olet valmis asettamaan tavoitteelle aikarajan ja lähteä suuntaamaan kohti sitä etappi kerrallaan.

 

Nyt voit istahtaa oman junasi kyytiin ja aloitaa miellyttävä matka kohti omaa tavoitettasi.

Avainsanat: tavoitteet, lupaukset, muutos, elämätapamuutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini