Tavoitteena tasapaino

Sunnuntai 9.1.2022 klo 10.40 - Ulla Leino

Elämä tuo eteen uusia asioita, uutta opittavaa ja muutoksia koko elämämme ajan. Tällä hetkellä olen jälleen tilanteessa missä joudun tai pääsen etsimään uusia uria ja tapoja toteuttaa itselleni sopivaa energian saannin ja kulutuksen sopusointua. Miksi juuri nyt? Muutosajankohta ei liity mitenkään uudenvuoden lupauksiin, joita muuten en edes tee vaan teen tavoitteita tulevan vuoden ajalle. Muutosprosessin alkuun vaikuttaa yksinkertaisesti oma hyvinvointi ja siinä tapahtuneet muutokset, joihin en ole kaikessa elämän hektisyydessä ehtinyt reagoida ajoissa. Tästä on seurannut vaatteiden ”kutistuminen” kaapissa, erityisesti vatsan alueen pyöristyminen, kenkien nyörittämisen vaikeus jne. Yllättävää kyllä, jaksamiseen se ei ole vaikuttanut, sillä olen kuitenkin pystynyt pitämään peruskunnon melko hyvänä ja lihaskuntokin on hyvällä tasolla. Onneksi kaikkiin on mahdollista vaikuttaa, kunhan pysähtyy ja miettii omaa elämää kokonaisuutena ja asettaa eri osatekijät tasapainoon. Joten lomalla ollessani oli hyvä pysähtyä itsen ja oman elämän äärelle, mikä sitten tuotti tarpeen tehdä muutoksia juuri elämäntapojen saralla.  

Tervetuloa mukaan muutosprosessiini. Kirjoitan tänne kevään aikana prosessin mukanaan tuomia ajatuksiani, havaintojani ja kokemuksiani. Mahdollisesti avaan myös edistymistäni kohti omaa tavoitettani löytää tasapaino eri elämän alueiden, kuten ravitsemuksen. liikunnan, unen ym osalta. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämäntapamuutos, tunnesyöminen, muutosprosessi, muutos

Retkahduksen suolla

Maanantai 8.3.2021 klo 15.28 - Ulla Leino

Leijonaa mä metsästän, Leijonaa mä metsästän.
Tahdon saada suuren, Tahdon saada suuren.
Enkä pelkää ollenkaan, Enkä pelkää ollenkaan.

Edessä on suo, Edessä on suo.
Märkä, upottava suo, Märkä, upottava suo.
Sitä ei voi ylittää, Sitä ei voi ylittää.
Sitä ei voi alittaa, Sitä ei voi alittaa.
Sitä ei voi kiertää, Sitä ei voi kiertää.
Täytyy mennä lävitse, … ”

(laulusta Leijonanmetsästys)

Olen ollut muutoksen kiemuroissa, kulkenut tavoitteiden torilla, seikkaillut ruokakolmiossa ja nyt lähden tarpomaan suolle. Suolla on pitäviä mättäitä ja pitkospuita, mitä pitkin kulkea. Mutta välillä keskittyminen herpaantuu, kohtaan kaiken kokoisia ja muotoisia suonsilmäkkeitä ja suolampia. Ne muodostuvat erilaisista uskomuksista, muutosvastarinnasta ja houkutuksista, olemme siis retkahdusten suolla.  Pääsenkö hyppäämään silmäkkeen yli pitävälle maalle, uppoaako jalkani märkään upottavaan suohon vai uinko isossa silmäkkeessä, suolammessa odottaen auttajaa, joka vetäisi minut kuiville. Kaikki tämä on mahdollista, joten annetaanpa alitajunnan kertoa, mitkä asiat vielä tarvitsevat suurempaa huomiota elämäntapamuutoksessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uskomukset, elämäntapamuutos, tunnesyöminen, retkahdus, houkutukset

Minä muutoksessa

Perjantai 21.8.2020 klo 9.55 - Ulla Leino

Tämä on ensimmäinen osa painonhallintaan / elämänhallintaan kuuluvasta sarjasta. Käsittelen sarjassa painonhallinnan eri osa-alueita aina muutoksesta tavoitteen saavuttamiseen saakka. Ajatukset ja kokemukset ovat omia ja pohjaavat käytännön kokemuksiini painonhallinnan ohjauksesta sekä omiin painonhallinnan kiemuroihini.

Aloitetaan muutoksesta, kuinka tärkeää onkaan saada muutoshalukkuus heräämään itsestä sisältäpäin eikä ulkoapäin ohjeistettuna. Itse olen joutunut, tai voisi sen sanoa myös päässyt, etsimään elämäni aikana useamman kerran ratkaisuja ja motivaatiota muutosten tekemiseen sekä niiden tarpeellisuuden hyväksymiseen. Toisinaan motivaatio on ollut huipussaan, mutta keinot ovat sitten olleetkin toimimattomat. Lopulta olen löytänyt itselleni, sekä keholla että mielelle, hyvän tavan toimia. Apua tähän olen saanut aikanani neuvolasta terveyden hoitajan antamien ohjeistusten muodossa, Diabetesliiton painonhallinnanohjauksen koulutuksesta, psykiatrisen sairaanhoitajan työstäni, NLP koulutuksesta jne. Elämän mukanaan tuomista tiedon ja kokemuksen siruista on muotoutunut myös Muutoksen tuulet – painonhallintaohjauksen sapluuna. Samalla sapluunalla on mahdollista toteuttaa myös muihin elämäntapamuutoksiin tähtäävät ohjaukset, sillä painotus on muutoksessa ja henkilön omissa uskomuksissa, tunteissa, tavoitteissa jne. Luen tällä hetkellä Jenny Lehtisen kirjoittamaa Vaakakapina kirjaa, mistä löytyy hyvin paljon samankaltaista ideologiaa kuin omassa ajattelussani ja ohjauksessani on.  Aikaisemmin olen pohtinut muutosmotivaatiota ja kirjoittanut ajatuksiani siitä, aikaisempaan kirjoitukseeni pääset tästä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämäntapamuutos