Olen taitava, mutta en usko sitä

Sunnuntai 19.3.2023 klo 8.30 - Ulla Leino

Viimeisen puolen vuoden aikana olen useaan otteeseen törmännyt termiin huijarisyndrooma. Aikaisemmin en ole juurikaan tähän ilmiöön perehtynyt, joten nyt tuli selkeä tarve tarttua aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen. Lukiessani ja asioita miettiessäni peilasin sitä omiin kokemuksiini ja samalla mietteisiini nousi omat kokemukseni erityisesti auktoriteeteista ja niihin liittyvistä peloista ja huonommuuden tunteista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: huijarisyndrooma, uskomukset, tunteet

Pitää tiukasti kiinni vai päästää irti

Tiistai 14.2.2023 klo 14.37 - Ulla Leino

Kuinka vaikeaa luopuminen voikaan olla, vaikka se voisi tuoda helpotusta omaan elämään. Mitä luopuminen meille merkitsee, onko se kaiken unohtamista vai voisiko se olla asioiden ja kokemusten muistojen arkistoon siirtämistä. Luopumista on monen tasoista, toisinaan halu luopua tulee itsestä ja tarpeesta päästää irti jostain jo tarpeettomaksi muuttuneesta, toisinaan se on pakon sanelemaa ja siihen ei pysty itse vaikuttamaan. Luopumista vaativa tilanne voi tulla eteen varoittamatta, pitkän harkinnan jälkeen tai hiljaa hiipien. Elämä tuo koko ajan eteemme isompia ja pienempiä muutoksia, luopumisia ja vastaanottamisia. Ilman vanhasta luopumista, muistoihin siirtämistä, on vaikea siirtyä eteenpäin saamaan uusia kokemuksia ja oppimaan uusia asioita.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: luopuminen, tunteet, irti päästäminen

Tavoitteiden junamatkalla

Maanantai 2.1.2023 klo 16.16 - Ulla Leino

Vuosi on vaihtunut uuteen ja ihmiset tekevät itselleen erinäisiä lupauksia. Lupaukset on vain niin helppo rikkoa, koska lupauksiin ladataan todella paljon kaikenlaisia toiveita, joiden täytymistä voivat estävää tiedostamattomat rajoittavat uskomukset. Nämä rajoittavat uskomukset vievät energiaa poispäin lupauksesta ja siihen asetetuista toiveista. Kuinka moni onkaan aloittanut elämäntapamuutoksen vuoden alussa ja luvannut itselleen olla monta kiloa kevyempi, mahtua muutaman vuoden takaisiin vaatteisiin, lopettaa tupakoinnin jne. Osa onnistuu, osalla matka katkeaa heti alkutaipaleelle.  

Tervetuloa junamatkalle lupauksista tavoitteisiin. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tavoitteet, lupaukset, muutos, elämätapamuutos

Tunnesyöminen

Sunnuntai 6.2.2022 klo 10.48 - Ulla Leino

Tunteet ohjaavat syömistämme monella tapaa. Toiset syövät hallitsemattomasti, hakien vahvistusta tunteisiin tai pyrkiessään pois itselle epämieluisista tunteista. Toisille syömättömyys on väylä tunteiden hallitsemiseen.  On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät tunteet ole aina haitallisia ja syömiseen saa ja kuuluukin liittyä tunteita, kunhan ne eivät ota hallitsijan roolia ja määrittele syömistä tai syömättömyyttä.  Kirjoituksesta voit lukea ajatuksiani ja kokemuksiani asiasta. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tunnesyöminen, tunnetyöskentely, kehollisuus, tanssi-liiketerapia, elämäntapaohjaus, luovat terapiat

Tavoitteena tasapaino

Sunnuntai 9.1.2022 klo 10.40 - Ulla Leino

Elämä tuo eteen uusia asioita, uutta opittavaa ja muutoksia koko elämämme ajan. Tällä hetkellä olen jälleen tilanteessa missä joudun tai pääsen etsimään uusia uria ja tapoja toteuttaa itselleni sopivaa energian saannin ja kulutuksen sopusointua. Miksi juuri nyt? Muutosajankohta ei liity mitenkään uudenvuoden lupauksiin, joita muuten en edes tee vaan teen tavoitteita tulevan vuoden ajalle. Muutosprosessin alkuun vaikuttaa yksinkertaisesti oma hyvinvointi ja siinä tapahtuneet muutokset, joihin en ole kaikessa elämän hektisyydessä ehtinyt reagoida ajoissa. Tästä on seurannut vaatteiden ”kutistuminen” kaapissa, erityisesti vatsan alueen pyöristyminen, kenkien nyörittämisen vaikeus jne. Yllättävää kyllä, jaksamiseen se ei ole vaikuttanut, sillä olen kuitenkin pystynyt pitämään peruskunnon melko hyvänä ja lihaskuntokin on hyvällä tasolla. Onneksi kaikkiin on mahdollista vaikuttaa, kunhan pysähtyy ja miettii omaa elämää kokonaisuutena ja asettaa eri osatekijät tasapainoon. Joten lomalla ollessani oli hyvä pysähtyä itsen ja oman elämän äärelle, mikä sitten tuotti tarpeen tehdä muutoksia juuri elämäntapojen saralla.  

Tervetuloa mukaan muutosprosessiini. Kirjoitan tänne kevään aikana prosessin mukanaan tuomia ajatuksiani, havaintojani ja kokemuksiani. Mahdollisesti avaan myös edistymistäni kohti omaa tavoitettani löytää tasapaino eri elämän alueiden, kuten ravitsemuksen. liikunnan, unen ym osalta. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämäntapamuutos, tunnesyöminen, muutosprosessi, muutos

Virheistäkin voi oppia

Perjantai 10.9.2021 klo 8.30 - Ulla Leino

Luen täällä hetkellä Annina Eklundin kirjoittamaa kirjaa Osaamiskartta, osaamisen kehittäminen työelämässä. Kirjassa nostetaan esille AGES – muistisääntö oppimiselle (A= attention l. huomio, G= generation l. järjesteleminen/yhdisteleminen/prosessointi, E= emotion l. tunteet ja S= spacing l. jaksotus). Samassa yhteydessä puhutaan esimiesten tai johtajien ja erityisesti lähijohtajien työntekijöilleen antamasta kannustuksesta ja tuesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Retkahduksen suolla

Maanantai 8.3.2021 klo 15.28 - Ulla Leino

Leijonaa mä metsästän, Leijonaa mä metsästän.
Tahdon saada suuren, Tahdon saada suuren.
Enkä pelkää ollenkaan, Enkä pelkää ollenkaan.

Edessä on suo, Edessä on suo.
Märkä, upottava suo, Märkä, upottava suo.
Sitä ei voi ylittää, Sitä ei voi ylittää.
Sitä ei voi alittaa, Sitä ei voi alittaa.
Sitä ei voi kiertää, Sitä ei voi kiertää.
Täytyy mennä lävitse, … ”

(laulusta Leijonanmetsästys)

Olen ollut muutoksen kiemuroissa, kulkenut tavoitteiden torilla, seikkaillut ruokakolmiossa ja nyt lähden tarpomaan suolle. Suolla on pitäviä mättäitä ja pitkospuita, mitä pitkin kulkea. Mutta välillä keskittyminen herpaantuu, kohtaan kaiken kokoisia ja muotoisia suonsilmäkkeitä ja suolampia. Ne muodostuvat erilaisista uskomuksista, muutosvastarinnasta ja houkutuksista, olemme siis retkahdusten suolla.  Pääsenkö hyppäämään silmäkkeen yli pitävälle maalle, uppoaako jalkani märkään upottavaan suohon vai uinko isossa silmäkkeessä, suolammessa odottaen auttajaa, joka vetäisi minut kuiville. Kaikki tämä on mahdollista, joten annetaanpa alitajunnan kertoa, mitkä asiat vielä tarvitsevat suurempaa huomiota elämäntapamuutoksessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uskomukset, elämäntapamuutos, tunnesyöminen, retkahdus, houkutukset

Seikkailu ruokakolmiossa

Perjantai 8.1.2021 klo 14.01

Painon- / elämänhallintaan liittyvä sarja jatkuu seikkailulla ruokakolmiossa.

Tavoitteiden torin kojut on kierretty ja näen torin laidalla kolmion muotoisen talon. Astun sisään kolmion alimpaan kerrokseen ja luen huoneistotaulusta asuntojen nimiä. Yhdessä asunnon ovessa lukee juurekset ja vihannekset, toisen perunat ja täysviljalisäkkeet, muista poiketen ylimmäisen kerroksen oveen on kirjoitettu sattumat.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Tavoitteiden tori

Sunnuntai 27.9.2020 klo 9.47 - Ulla Leino

Tavoiteiden tori on toinen osa painon- / elämänhallintaan liittyvästä sarjasta. Tätä sarjaa kirjoittaessani käyn samanaikaisesti luovan kirjoittamisen kurssia, joten sarjan tekstityyli saattaa hieman muuttua ajan saatossa saatuani lisäoppia kirjoittamiseen.

Kävelen pitkin metsätietä ja katson horisonttiin. Horisontissa siintää unelma, joka kutsuu minua luokseen. Tie tuntuu turvalliselta ja tukevalta jalkojeni alla, joten jatkan matkaa. Tien päässä, metsän laidassa eteeni avautuu auringon paisteessa kylpevä, hälinää ja erilaisia kojuja täynnä oleva tori. Seison torin laidalla katsellen, kuinka ihmiset pysähtelevät kojujen luona ja keräävät niistä itselleen tarpeellisia asioita, välillä ohjeita ja neuvoja kysellen. Rohkaisen mieleni ja astun mukaan ystävällisesti hälisevään joukkoon. Kuljen kojulta kojulle, poimien, tutkien, välillä takaisin laittaen, kysellen ja ihmetellen. Jokainen koju pitää sisällään erilaisia asioita, pienen pieniä tavoitteita, joiden turvin etenen kohti torin toisella laidalla odottavaa unelmaani.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Minä muutoksessa

Perjantai 21.8.2020 klo 9.55 - Ulla Leino

Tämä on ensimmäinen osa painonhallintaan / elämänhallintaan kuuluvasta sarjasta. Käsittelen sarjassa painonhallinnan eri osa-alueita aina muutoksesta tavoitteen saavuttamiseen saakka. Ajatukset ja kokemukset ovat omia ja pohjaavat käytännön kokemuksiini painonhallinnan ohjauksesta sekä omiin painonhallinnan kiemuroihini.

Aloitetaan muutoksesta, kuinka tärkeää onkaan saada muutoshalukkuus heräämään itsestä sisältäpäin eikä ulkoapäin ohjeistettuna. Itse olen joutunut, tai voisi sen sanoa myös päässyt, etsimään elämäni aikana useamman kerran ratkaisuja ja motivaatiota muutosten tekemiseen sekä niiden tarpeellisuuden hyväksymiseen. Toisinaan motivaatio on ollut huipussaan, mutta keinot ovat sitten olleetkin toimimattomat. Lopulta olen löytänyt itselleni, sekä keholla että mielelle, hyvän tavan toimia. Apua tähän olen saanut aikanani neuvolasta terveyden hoitajan antamien ohjeistusten muodossa, Diabetesliiton painonhallinnanohjauksen koulutuksesta, psykiatrisen sairaanhoitajan työstäni, NLP koulutuksesta jne. Elämän mukanaan tuomista tiedon ja kokemuksen siruista on muotoutunut myös Muutoksen tuulet – painonhallintaohjauksen sapluuna. Samalla sapluunalla on mahdollista toteuttaa myös muihin elämäntapamuutoksiin tähtäävät ohjaukset, sillä painotus on muutoksessa ja henkilön omissa uskomuksissa, tunteissa, tavoitteissa jne. Luen tällä hetkellä Jenny Lehtisen kirjoittamaa Vaakakapina kirjaa, mistä löytyy hyvin paljon samankaltaista ideologiaa kuin omassa ajattelussani ja ohjauksessani on.  Aikaisemmin olen pohtinut muutosmotivaatiota ja kirjoittanut ajatuksiani siitä, aikaisempaan kirjoitukseeni pääset tästä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämäntapamuutos

Hei keskustellaan, puhutaan ja kuunnellaan

Perjantai 24.4.2020 klo 19.22 - Ulla Leino

Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, joka on saanut kimmokkeensa NLP.n loogisista tasoista (toiminta). Omaa toimintaa ja käyttäytymistä on välillä hyvä tarkastella, kysyä itseltä miten toimin. Toiminko omien arvojeni ja kykyjeni mukaisesti, huomioinko omat ja toisen tarpeet vai yritänkö vain täyttää ulkoa päin tulevia vaatimuksia ja odotuksia tai pitää tiukasti kiinni omista näkemyksistäni.

Puhuminen on myös toimintaa ja valitettavasti olen törmännyt useampaan otteeseen puhumattomuuden kulttuuriin, missä jokainen pohtii omassa päässään asioita tarkistamatta niiden todenperäisyyttä muilta, tehden oletuksia ja johtopäätöksiä. Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että itsekin siihen välillä olen kompastunut.  Mielessäni on käynyt myös kysymys, onko puhumattomuus mm. parisuhteessa seurausta kuulemattomuudelle, ei osata asettua aidosti ja läsnä olevasti kuuntelemaan toista.  Puhumisen ja kuuntelemisen tulisikin kulkea käsi kädessä ja yhdessä niistä tulee hyvä työkalu vuorovaikutuksen saralla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Monimuotoinen ympäristömme

Torstai 6.2.2020 klo 8.02 - Ulla Leino

Sisäinen ja ulkoinen ympäristömme, kuinka ne yhdistyvät ja mitenkä ne vaikuttavat meihin ja toimintaamme. Ketkä kaikki kuuluvat meidän lähipiiriimme ja kuinka kaukaa ihmiset toiminnallaan voivat vaikuttaa meidän elinympäristöömme?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Historian kultahippuja ja kiviriippoja

Lauantai 19.10.2019 klo 14.41 - Ulla Leino

Historian kultahippuja ja kiviriippoja aloittaa blogikirjoitusten sarjan, joka on saanut kimmokkeen NLP.n loogisista tasoista.

Kaikella ja kaikilla on oma ja yhteinen historiansa, toisilla pidempi kuin toisilla. Historialla voi olla meille suuri merkitys, vaikka toiset eivät koe omaa historiaansa tärkeäksi. Historia on kuitenkin mennyttä ja mennyt vaikuttaa nykypäivään, kuten nykypäivä tulee vaikuttamaan tulevaisuuteen.  Mennyttä ei kannata haikailla, eikä sitä voi kokonaan myöskään unohtaa. Toisinaan on hyvä palata menneeseen, hakea sieltä vastauksia ja ottaa oppia menneessä tapahtuneista virheistä ja onnistumisista, menneisyyden tuloksista. Meidän on hyvä myös tietää mitä kaikkea kannamme mukanamme omasta ja läheisten menneisyydestä. Kuinka kauan ihmiskunnan historia vaikuttaa meissä yksilöinä ja mitkä asiat kannamme mukanamme ihan suotta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Aistimusten askelmerkit

Keskiviikko 5.6.2019 klo 10.47 - Ulla Leino

Miksi reagoimme eri lailla, vaikka aistikokemus olisi sama?

Tieto kokemuksesta kulkee samoja hermoratoja pitkin, hermoliitosten eli synapsien kautta aivoihin (limbiseen järjestelmään). Aivoissa sijaitseva limbinen järjestelmä toimii ”tunnekeskuksena”. Se ottaa vastaan aistimukset ja säätelee tunnereaktioita sekä emotionaalista kasvua. Näköhavainnot, äänet sekä kehosta tulevat aistimukset taas tallentuvat ja ne käsitellään aivopuoliskojen uloimmassa kerroksessa eli aivokuoressa.  Aivokuoressa sijaitsevat assosiaatioalueet jäsentävät erilaiset aistikokemukset kokonaisuudeksi aivojen alempien tasojen kanssa.

Aistikokemukseen reagoiminen on kiinni hermojärjestelmästä mutta myös oppimisesta. Opimme jatkuvasti omista kokemuksista ja ympäröivän yhteisön reaktioista. Mallitamme koko ajan, joko tietoisesti tai tiedostamatta, ympärillämme olevia ihmisiä ja tapahtumia. Erityisen voimakkaasti tämä mallittaminen näyttäytyy lasten oppimisen kanavana. Lapset seuraavat vanhempiaan, sisaruksiaan tai muita läheisiään ja imevät heidän toimintatapojaan itselleen. Näin oppi siirtyy sukupolvelta toiselle, eikä kaikkea tarvitse itse kantapään kautta opetella. Valitettavasti myös ns. haitalliset tavat reagoida tallentuvat geeneihimme ja sitä kautta omaan reagointipatteristoomme. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aistit, aistimukset

Terapeuttista tanssia vai tanssi-liiketerapiaa

Maanantai 29.4.2019 klo 21.35 - Ulla Leino

Voiko tanssi olla terapeuttista? Milloin siitä tulee terapiaa?  Mitenkä terapia ja terapeuttinen eroavat toisistaan?

Yleisesti tiedetään, että tanssi tuottaa paljon hyvänolon hormoneja, lievittää kipuja ja aktivoi ihmisiä. Tanssin avulla voidaan luoda uusia sosiaalisia kontakteja ja olla yhteydessä toisiin ihmisiin, kuulua johonkin yhteisöön. Seuratanssit ovat hyvä esimerkki juuri tuosta sosiaalisesta yhteydestä.  Tanssi toimii hyvänä apuna myös kestävyyskunnon parantamisessa ja ylläpitämisessä. Verenkiertoelimistö saa miellyttävällä tavalla tarvitsemaansa rasitusta, hyvänolon hormonien helliessä koko elimistöä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tanssi-liiketerapia, terapeuttinen tanssi, luovat terapiat, taideterapia

Ansaitsenko vai en

Lauantai 30.3.2019 klo 9.31 - Ulla Leino

Ansaitseminen, mitä se oikeastaan elämässä tarkoittaa. Menneiden sukupolvien asettamat historian painolastit kulkevat mukanamme myös ansaitsemisen ja ansaitsemattomuuden saralla. Ansaitsemmeko syödä, onko ruoka meille palkkio vai rangaistus? Näkökulmaa muuttamalla voidaan muuttaa myös sanojen merkitystä ja synnyttää näin uudenlainen kokemus ajatuksissa, tuntemuksissa ja ymmärryksessä.  Näitä asioita pohdiskelen kirjoituksessani, joten hyvää lukuhetkeä ja sanojen uudelleenmäärittelyn harjoittelua.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ansaitseminen, lupa syödä, sanojen uudelleenmäärittäminen

SYMBOLIT TERAPIATYÖSSÄ

Torstai 28.2.2019 klo 17.19 - Ulla Leino

Symbolit ovat olleet itselleni voimakkaasti esillä viimeisten kuukausien aikana. NLP Master kurssilla teimme viimeksi symboliesineiden avulla omien sisäisten osiemme välistä keskustelua. Tämä avasi jälleen ovia aikaisemmin käytössäni olleisiin, mutta mielen syövereihin uponneisiin työskentelymenetelmiin. Menetelmiin, joita olen mielestäni menestyksellisesti ottanut mukaan myös terapiatyöskentelyyn, terapeuttisten keskusteluiden osaksi. Samalla olen miettinyt mitä kaikkia mahdollisuuksia symboliikka voikaan tuoda mukanaan työskentelyyn ja ihmisen elämään...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: symboliikka, terapia

Uusi vuosi, uudet haasteet

Tiistai 1.1.2019 - Ulla Leino

MILLAINEN JUTTUKAVERI OLET ITSELLESI?

Jos riittävän monta kertaa sanot itsellesi olevasi tyhmä ja taitamaton, olet sitä kerta kerralta yhä enemmän. Kun epäonnistumisten hetket tuntuvat yhä kotoisammilta, on aika vaihtaa puheenaihetta - itsesi kanssa. Suurin osa onnistuu useimmissa tehtävissään joka päivä, muttei anna niistä koskaan tunnustusta itselleen. Vain se kehittyy mitä mitataan. Ellet sinä itse pidä huolta siitä että keskustelet itsesi kanssa positiivisesti, niin kenen luulet ottavan tehtävän hoitaakseen?

                      -Positiivarit/Ajatusten aamiainen 6.10.2008-

 

Elämä on haasteita täynnä. Toiset niistä tulevat itsestään eteemme, halusimme niitä tai emme. Toisiin haasteisiin tartumme innokkaina ja tietoisina, itse etukäteen valitsemina haasteinamme. Toisinaan haasteet ovat helppoja kohdata ja toteuttaa, toisiin joudumme käyttämään paljon aikaa ja voimavarojamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lupaus, haaste, itsenhaastaminen, voimavarat

Kosketus

Maanantai 3.12.2018 klo 10.01 - Ulla Leino

Kosketus aiheuttaa meissä sekä ulkoisia että sisäisiä fysiologisia ja myös psyykkisiä vaikutuksia. Kosketuksen katsotaan olevan elintärkeä osa selviytymistä ja se kuuluu erottamattomana osana sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen. Kosketuksella voidaan lievittää sekä fyysistä että psyykkistä kipua, sillä se luo arvostuksen, luottamuksen ja turvallisuuden tunteita. Kosketuksella voidaan tuoda lisää elinvoimaa kehoon ja tyynnyttää mieltä. ...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kosketus, rentoutus

Muutoksen kiemuroissa

Perjantai 31.8.2018 klo 20.12 - Ulla Leino

Elämä on jatkuvassa muutoksessa olemista, halusimmepa sitä tai ei. Toisinaan muutokset ovat hyvin pieniä ja huomaamattomia, itse itseään ohjaavia. Nämä muutokset eivät vaadi meidän huomiotamme ja voivat toisinaan jopa yllättää meidät. Huomiota ja sopeutumista vaativia muutoksia on ihmisen kehityksessä lapsesta aikuiseksi ja siitä edelleen kohti vanhuutta paljon, muutokset tuovat aina uusia haasteita mukanaan muuttaen elämänmenoamme. Nämä muutokset voivat mennä ohi melko kivuttomasti, mutta joillekin ne voivat aiheuttaa isoja kriisitilanteita. . . .

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »